^Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Ομάδα Προσανατολισμού (Α΄ Τάξη):

Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής

Ειδικότητες (Β΄, Γ΄ Τάξη):

Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τροφίμων

1. Ο απόφοιτος της ειδικότητας αναμένεται να αποκτήσει τις ακόλουθες γνώσεις και να εκτελεί τα παρακάτω επαγγελματικά έργα:

- να γνωρίζει τις βασικές αρχές της λειτουργίας του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, τις αξιοποιήσιμες δυνατότητές του και τους τρόπους εμπορικής διαχείρισης, συντήρησης και επέκτασής τους (δρυμοί, βιότοποι κ.α.)

- να προστατεύει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον

- να χρησιμοποιεί βασικές γνώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής

- να γνωρίζει και να παρακολουθεί τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων

- να παρακολουθεί και να επεμβαίνει. στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του στην επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων (γραμμή παραγωγής εργοστασίου)

- να επεξεργάζεται και να συντηρεί τα βασικά γεωργικά προϊόντα

- να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των ζωικών προϊόντων ώστε να παρακολουθεί βήμα προς βήμα τη διαδικασία παραγωγής τους

- να γνωρίζει τις ειδικότερες διεργασίες μέσω των οποίων συντελείται η μεταποίηση των φυτικών προϊόντων, ώστε να παρακολουθεί λεπτομερώς τη διαδικασία παραγωγής τους

- να εκτελεί εργασίες καθαρισμού, συντήρησης, λειτουργίας και απολύμανσης μηχανημάτων και γραμμών παραγωγής

- να ελέγχει σε στοιχειώδες επίπεδο την ποιότητα των προϊόντων, σε όλα τα στάδια επεξεργασίας τους, ώστε να είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία

- να γνωρίζει τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται στις διάφορες συσκευασίες, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος αλλά και η ασφάλεια του καταναλωτή

- να συσκευάζει, διακινεί και εμπορεύεται βασικά γεωργικά προϊόντα

- να γνωρίζει τα προβλήματα της δημόσιας υγείας που συνδέονται με τα τρόφιμα και τα απαραίτητα νομοθετικά και προληπτικά μέτρα ελέγχου της υγιεινής τους

- να εφαρμόζει τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων

- να εκτελεί εργασίες στην αποθήκευση και διακίνηση στο χώρο των τροφίμων

- να τηρεί βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό του χώρο

- να γνωρίζει να συναλάσσεται

- να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί τους βασικούς κανόνες της γεωργικής οικονομίας

2. Ο απόφοιτος της ειδικότητας αναμένεται να απκτήσει γνώσεις και ικανοήτητες ώστε να εκτελεί τα παρακάτω επαγγελματικά έργα:

- να γνωρίζει τις βασικές αρχές της λειτουργίας του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, τις αξιοποήσιμες δυνατότητές του και τους τρόπους εμπορικής διαχείρισης, συντήρησης και επέκτασής τους (δρυμοι, βιότοποι κ.α.)

- να προστατεύει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον

- να γνωρίζει και να εφαρμόζει τις κατάλληλες καλλιεργητικές τεχνικές για δένδρα θάμνους, άνθη και χλοοτάπητες

- να αναγνωρίζει τα φυτά που χρησιμοποιούνται στην κηποτεχνία

- να αναγνωρίζει τα υλικά άρδευσης

- να αναγνωρίζει τα υλικά συνδεσμολογίας σωλήνων (μεταλλικών, pvc, πολυαιθυλενίου)

- να εκτελεί βασικούς φυτωριακούς χειρισμούς και τεχνικές φύτευσης

- να εκτελεί βασικούς χειρισμούς για τις ανθοκηπευτικές καλλιέργειες

- να χρησιμοποιεί τις βασικές αρχές αρχιτεκτονικής του τοπίου

- να σχεδιάζει μικρά έργα διαμόρφωσης τοπίου (χειρονακτικά- ηλεκτρονικά)

- να εκτελεί βασικούς χειρισμούς συντήρησης πρασίνου

- να εγκαθιστά δίκτυα άρδευσης

- να αναγνωρίζει, επιλέγει, χειρίζεται και συντηρεί μηχανήματα και εργαλία (καλλιεργητές, ψαλίδα, σκαπτικά μηχανήματα, μικρούς εκσκαφείς και εργαλεία χειρός ) για φυτοτεχνικά έργα

- να εκελεί βασικές εργασίες συντήρησης εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και απλών κατασκευών διαμόρφωσης τοπίου

- να χειρίζεται τον εξοπλισμό μίας επιχείρησης φυτοτεχνιών έργων ή ενός καταστήματος πώλησης σχετικού εξοπλισμού

- να αποκτήσει επιχειρηματική συνείδηση

- να τηρεί βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό του χώρο

- να αναπτύσσει βασικές ικανότητες επικοινωνίας

- να γνωρίζει κα να χρησιμοποιεί τις βασικές αρχές της γεωργικής οικονομίας

- να ετοιμάζει παραστατικά πώλησης και διακίνησης αγαθών